Menu Content/Inhalt
Βιώσιμη Κοινότητα arrow Γεύσεις arrow Κορακιανίτικη μπακαλαρόπιτα ή αρνόπιτα

ban-simeraf.jpg

Κορακιανίτικη μπακαλαρόπιτα ή αρνόπιτα

Παρότι το κορακιανίτικο τραπέζι δεν φαίνεται να διαφέρει από το κερκυραϊκό, αυτό το είδος της πίτας που μαγειρεύεται από πολύ παλιά κυρίως στις Απόκριες, συνοδεύεται από το προσδιορισμό «κορακιανίτικο», ίσως επειδή συνεχίζει να αποτελεί έως τις μέρες μας συστατικό της κορακιανίτικης κουζίνας...

pita 030.jpgΑρνόπιτα 
Υλικά (για 3-4 μερίδες)
1  κιλό αρνί σε κομμάτια

½ κιλό ρύζι

½ φλιτζάνι λάδι

10-11 κουταλιές σούπας

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτάλι της σούπας αλάτι χοντρό

½ κουτάλι της σούπας πιπέρι 

5 ποτηράκια  γάλα

Εκτέλεση: Σε μια βαθειά κατσαρόλα ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι. Προσθέτουμε  ένα ποτηράκι του κρασιού ζεστό νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστος χυλός (μάλλον προς το αραιό). Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια από το κρέας και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να ενωθούν με το χυλό και να καλυφθούν από αυτόν πλήρως.

Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το ρύζι. Τοποθετούμε τα κομμάτια του κρέατος ομοιόμορφα και προσθέτουμε όσο χυλό έχει απομείνει στην κατσαρόλα, ώστε να καλυφθεί πλήρως το ρύζι. Στη συνέχεια και προκειμένου να καλυφθεί ολόκληρο το περιεχόμενο του ταψιού χωρίς να ξεπλυθεί το κρέας, ρίχνουμε  λίγο-λίγο υγρό μείγμα αποτελούμενο από (9-1 που ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει) 8 ποτηράκια του κρασιού νερό και 5 ποτηράκια του κρασιού γάλα.

Όση ώρα διαρκεί η παραπάνω προετοιμασία ζεσταίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς και κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς μόλις μπει το ταψί. Ψήνουμε την πίτα για 2 ώρες περίπου, μέχρι να στεγνώσει, χωρίς να καεί.
 

ΣΗΜ:η παραπάνω συνταγή προέρχεται από τη Μαρία Σταμ. Απέργη και διασώθηκε από το γιό της Κώστα.
 

Μια παραλλαγή της αρνόπιτας είναι η μπακαλαρόπιτα, που μαγειρεύεται ως εξής:

Μπακαλαρόπιτα 

Υλικά (για 8-10 μερίδες)

 

1 ½  κιλό μπακαλάρος παστός

3 κούπες ρύζι για σούπα

5 ½ κούπες γάλα νωπό ή εβαπορέ

2 κουταλάκια πιπέρι

3 κουταλιές αλεύρι

1/3 της κούπας μαύρη σταφίδα

1 κουταλάκι κανέλα

 

Εκτέλεση: βάζουμε τον μπακαλάρο για 2 ημέρες σε νερό, να ξαλμυρίσει, αλλάζοντας αρκετές φορές το νερό. Τον στραγγίζουμε και αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα. Τον κόβουμε σε κομματάκια μπουκιάς. Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το πιπέρι και ελάχιστο νερό για να γίνει χυλός. Ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του μπακαλάρου και τα ανακατεύουμε για να ενωθούν με το χυλό.
Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια το ρύζι. Τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλάρου ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με τη σταφίδα, που προηγουμένως την έχουμε μουσκέψει στο νερό για μια νύχτα. Ρίχνουμε από επάνω το γάλα λίγο-λίγο και πασπαλίζουμε με την κανέλα.
Ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 180 βαθμούς, μέχρι να στεγνώσει, χωρίς να καεί.

 

 

 

 
< Προηγ.   Επόμ. >
Locations of visitors to this page
Forecast | Maps | Radar